Selecteer een pagina

Onderweg naar ons Tiny House

Marina & Gideon

Getikt door Marina van der Wal

geplaatst op 21 mei 2019

Terug naar de basis; dat is het uitgangspunt van ons avontuur naar een Tiny House. 
Terug naar de basis is voor ons leren dat genoeg ook echt genoeg is. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.
De kers op de taart is ons logeerhuisje: gesprekken met cliënten kunnen dan verspreid over een aantal dagen plaatsvinden. Genieten van de prachtige omgeving van Den Helder én goede gesprekken! Win-win.

Van alles wat minder, dat is het uitgangspunt van ons ‘Tiny leven’. Minder spullen, minder kosten, minder verspilling, minder ecologische voetstappen. En ook minder belasting van het milieu met mijn schoonmaakmiddelen fetish. Is er een nieuw merk in de handel? Ga er vanuit dat ik één van de eerste ben die het gaat proberen! Ik ben er gek op, op al die middeltjes met hun eigen geurtjes en kleurtjes.

Inmiddels is mijn aandacht verlegd, in het schoonmaakmiddelen-pad in de supermarkt. En als we het dan toch over ‘minder’ hebben: commercieel is de aandacht voor de verschillende flesjes en potjes ook beduidend minder: er staan niet zo heel veel merken in de doorsnee supermarkt als het gaat om ecologische schoonmaakmiddelen. Waarschijnlijk is dat ook één van de redenen waarom zoveel Tiny-bewoners zelf hun schoonmaakmiddelen bij elkaar fabrieken. Dat was wat ik leerde van een oproep op facebook. Ik ben dat dus niet van plan.

Wat zeg ik nou? Niet van plan?

Dat is buiten mijn schoonmaak-guru Jacqueline gedacht. Want ja, als er één persoon op deze aarde is die invloed heeft op mijn schoonmaakmiddelen tick dan is zij dat toch. Inmiddels al zo’n vier jaar behoren we tot de ‘vaste gasten’ op La Jonquille. Een geweldige camping (te koop trouwens!) waar we helemaal tot rust komen. Brood dat aan de tent wordt bezorgd en een toiletgebouw dat vreselijk lekker ruikt. De kampeerders onder ons weten dat dit ook wel heel anders kan zijn, dus mijn aandacht was bij ons eerste bezoek al gewekt: hoe doe je dat nou, toiletten en douches zó schoon en fris houden zodat het voor iedereen een feestje is om er je broek te laten zakken om je dan nét op tijd te beseffen dat het op een openbare wc niet aardig is als je er op je dooie akkertje een boek gaat zitten lezen…

Nou ja, zo kwam het dus dat ik samen met Jacqueline, van camping La Jonquille, een ochtendje op schoonmaakmiddelen-tocht ben geweest in La Douce France. Had ik die naam al genoemd? La Jonquille? En dat deze camping écht te koop is? En dat ze op Zoover met een 9,8 al drie jaar op de eerste plaats staan?

Samen op zoek naar ‘Savon Noir’, schoonmaakmiddel met de heerlijke geur van lijnolie. Even tussendoor: Jacqueline is dus Nederlandse. Haar naam en rijstijl doen anders vermoeden. Compleet geïntegreerd daar! Grappig om als voorzichtige toerist mee te tuffen in een auto met frans kenteken.

Het doel van onze strooptocht was een 5 liter jerrycan. Dat we die niet gevonden hebben zal alles te maken hebben met het geweldige effect dat je met deze zeep hebt. Ik heb het moeten doen met een literflesje. Die ik wel als trofee mee naar huis genomen heb.

Thuis… daar moest het dus gaan gebeuren: geen Ajax eucalyptus maar het ecologisch verantwoorde ‘Savon Noir’. Ik zal het kort houden: het effect overtreft mijn verwachtingen. Niet alleen wat betreft het feit dat je sopje een stuk zachter voor je handen is, maar ook over het effect op je tegels: vlekken die ik anders met chloor (ik durf het bijna niet toe te geven) amper weg krijg, verdwijnen nu als sneeuw voor de zon. En die lucht…

Dus, ik ben nu vaste klant van marketonweb.nl, een Belgische markt-familie die de felbegeerde 5 liter jerrycan’s ook in Nederland laat bezorgen voor een Franse prijs. Wil je met succes googlen op ‘Savon Noir’? Dan is het handig om ‘bruine zeep’ in te tikken. Niet voor de hand liggend zo’n kleurwisseling, maar je hebt wel meer succes bij het zoeken.

En nu heb ik het nog niet eens over mijn natuurazijn-eucalyptus allesreiniger gehad.

Zelf gefabriekt ala Jacq. Dat komt een volgende keer…

Misschien vind je deze blogs ook leuk om te lezen…

De tijd gaat snel

De tijd gaat snel

Er is de afgelopen maanden veel gebeurd; we hebben gebouwd aan een huis en aan Marina's gezondheid én we zijn...

Lees meer
Week 1: In de versnelling

Week 1: In de versnelling

Dat boxers nieuwsgierig zijn weten we uit ervaring. Oele is geen uitzondering. Ze houdt vanaf de berg aarde alles nauwlettend in de gaten!
Twee jaar hebben we toegeleefd naar dit moment: de start van de bouw. En als het dan zo is gaat het meteen in de versnelling.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *