bijen in de falgatuinen

Geschreven door: Marina

30 september 2022

Het FalgaBuurNieuws wordt wekelijks naar de FalgaBuren verzonden.

In het FalgaBurenNieuws vind je uitnodigingen voor webinars, evenementen. Ook wordt er informatie ter ondersteuning van het bouwproces met je gedeeld.

(Bron: Stadsnieuws Den Helder) Het aantal insecten neemt de laatste jaren erg af. Dat is niet zo mooi. Want insecten zoals bijen en vlinders zijn belangrijk voor de bestuiving van planten. Zonder bestuiving geen groente en fruit.

Daarnaast zijn insecten op hun beurt weer voedsel voor andere dieren, denk bijvoorbeeld aan vogels. Gaat het slecht met de insecten, dan gaat het ook minder goed met de vogels. Daarom gaan we bij wijze van proef in Nieuw Den Helder/Huisduinen minder vaak maaien.

Overleven tussen de planten

Om te kunnen overleven hebben insecten planten nodig: voor hun voedsel, om te schuilen en om zich voort te kunnen planten. In kort gemaaid gras is voor insecten veel minder overlevingskans dan in een veld met bloeiende planten
en bloemen.

Minder vaak maaien

Wij willen de insecten graag een handje helpen. Een eenvoudige en goede oplossing is om minder vaak te maaien. Planten krijgen zo de kans zich te ontwikkelen en komen in bloei. Vanaf volgend jaar start een proef in Nieuw Den Helder en Huisduinen. Op een aantal plekken komt de maaimachine dan minder vaak langs. De plekken waar het om gaat liggen niet direct aan woningen. Het gaat vooral om bermen en middenbermen.

Gras om te spelen

Natuurlijk houden we wel rekening met wat voor gebied het is. Speelvelden en speeltuinen blijven we gewoon maaien. Toch kan ook een veld met bloemen aantrekkelijk zijn om in te spelen. En dat mag dus ook!
Ook houden we rekening met plekken waar honden uitgelaten worden.
We zorgen voor paden door het groen en ook de rand langs de weg blijven we maaien.

Een levende stad

Het komende jaar is een proefperiode. In deze periode houden we bij welke en hoeveel insecten gebruik maken van deze bloemenweides. En als dat positief uitpakt is de kans groot dat we meer van deze bloemenweides laten ontstaan. Zo gaan we voor meer leven in heel Den Helder en Julianadorp.

De tijd gaat snel

De tijd gaat snel

Er is de afgelopen maanden veel gebeurd; we hebben gebouwd aan een huis en aan Marina's gezondheid én we zijn...

Lees meer