Momenteel woon ik anti-kraak in de binnenstad van Den Helder in een appartement van 120 m². Vroeger was kraken een groot “probleem”. Als een pand voor een lange tijd leeg stond kon het door mensen worden gekraakt om er vervolgens in te verblijven. Tegenwoordig is dit bij wet verboden, maar de anti-kraak regeling bestaat nog steeds. Anti-kraak is een regeling om kraak tegen te gaan. Instanties verhuren leeg staande panden voor zeer aantrekkelijke huurprijzen om op die manier leegstand terug te dringen en krakers geen kans te geven.

Het anti-kraak wonen heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel voor mij is dat ik voor een spotprijs in een groot appartement in de binnenstad woon. Echter heb je als anti-kraak bewoner weinig rechten, zo kan het huis nog steeds verkocht worden. Als het huis wordt verkocht moet ik er binnen een maand uit. Inmiddels woon ik hier nu al 2 jaar, maar wel al die tijd in onzekerheid. Het huis voelt niet als van mij en ik kan hier niets opbouwen.

Zelf zou ik ook nooit zo’n groot appartement kopen/huren. Ik heb op dit moment drie slaapkamers, een badkamer (incl. bad), een toilet, een grote woonkamer, een keuken en een binnen balkon. Twee van de drie slaapkamers staat leeg, het balkon gebruik ik niet, ik ga nooit in bad, ik gebruik maar een klein deel van de woonkamer. Kortom ik heb de ruimte niet nodig en het oogt heel kaal. Tijd voor een nieuwe stap.

Ik wil iets voor mijzelf, een safe space iets waar ik een toekomst kan opbouwen. Waarom Tiny? De voornaamste redenen zijn de sfeer die het met zich meebrengt en het aanhouden van een minimalistische levensstijl. Ook zit ik op dit moment in een levensfase waarin ik de tijd en de financiële mogelijkheden heb om een tiny house te kunnen bouwen.

Het bouwen van je eigen huis is niet zomaar iets en daar komt nog heel wat bij kijken. Gelukkig krijg ik de steun van mijn vader, die veel meer bedreven is in het bouwen van objecten. Maar ook hij heeft nooit een huis gebouwd. Samen gaan we dit avontuur aan en zullen nog veel research moeten doen. Door middel van deze blogs willen we dit avontuur vastleggen voor onszelf en voor anderen die geïnteresseerd zijn of wellicht ook Tiny willen gaan wonen.