Ik weet niet of ik dit nog wel wil. Ik heb mij teveel gefocust op een concept waardoor tunnelvisie is ontstaan. Eigenlijk heeft mijn architect mij van gedachten veranderd.

Hij kwam met het idee om containers te gaan gebruiken als basis voor mijn Tiny House. In eerste instantie vond ik dit een gek idee. In mijn hoofd had ik een natuurlijk ogend huis met een houten skelet, hoezo komt mijn architect ineens met van die vierkante kille stalen containers. Totdat ik op Pinterest ging kijken naar de velen toepassingen die containers kunnen hebben. Die vierkante kille stalen bakken worden ineens omgetoverd tot architectonische hoogstandjes. (Niet overtuigt? Kijk dan vooral even naar de afbeeldingen onderaan de post).

De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan ze bekleden met hout, de volledige zijwand er uit gooien en volgooien met kozijnen. Ook de plaatsing en de vormgeving van de containers is eindeloos.

Wel komen er ineens allerlei nieuwe uitdagingen op ons pad. Werken met staal vereist een heel andere skillset dan werken met hout. Zo moeten we ineens gaan snijbranden en lassen. Hoe pakken we dit aan?

Ineens deed zich daar een tweedaagse workshop “bouw je eigen containerwoning” op Texel voor.

Bouw je eigen containerwoning workshop

De cursus werd verzorgd door Cee Marlin van Hoomstreet. In de tweedaagse cursus heb ik geleerd dat tachtig procent van de bouw bestaat uit planning en voorbereiding. Aan de hand van mijn persoonlijke doelen (duurzaamheid, verkleinen van ecologisch afdruk en financiële vrijheid) zijn we begonnen met een basis ontwerp. Daarnaast hebben we meer geleerd over budgettering, fundering types, containerinspecties, isolatie, verf en nog veel meer.

De workshop sloten wij af met een praktijk onderdeel waar we mochten ervaren hoe het is om te snijbranden en te lassen. Lassen is niet iets wat je in één dag leert, het was leuk om te ervaren, maar iets wat wij liever uitbesteden aan een professional.

Workshop leren lassen
Bouw je eigen container woning workshop – leren lassen

Hoe gaan we verder?

Aangezien tachtig procent uit plannen bestaat, hebben we nog een hoop te doen. Ik zal opnieuw een ontwerp moeten uitwerken en we zullen opnieuw een basale begroting moeten maken. Aan de hand van mijn basis ontwerp en mijn eisen kan de architect de technische tekeningen en de plannen voorbereiden. Zodra het wijzingsplan vanuit de gemeente officieel is goedgekeurd, kunnen wij onze aanvraag indienen en starten met het bouwen. Maar voordat dat echt kan beginnen moet alles tot in detail zijn vastgelegd. Ook zullen we een ergens een werkplaats moeten huren om de containerdelen te bewerken. To be continued…