Selecteer een pagina

Onderweg naar ons Tiny House

Marina & Gideon

Getikt door Marina van der Wal

geplaatst op 10 april 2019

Terug naar de basis; dat is het uitgangspunt van ons avontuur naar een Tiny House. 
Terug naar de basis is voor ons leren dat genoeg ook echt genoeg is. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.
De kers op de taart is ons logeerhuisje: gesprekken met cliënten kunnen dan verspreid over een aantal dagen plaatsvinden. Genieten van de prachtige omgeving van Den Helder én goede gesprekken! Win-win.

Het is vandaag Nationale Poepdag!

Een mooi moment om het daar eens over te hebben. Want… In de Falgatuinen heb je geen riool! (en geen aansluiting voor elektriciteit en gas)

Ja, je leest het goed: geen riool. En dat betekent dat je toch iets moet met al die spullen die je toch graag hygiënisch achter wilt laten.

Het wordt geen gat in de grond, ik kan je alvast geruststellen. Het wordt wel een gat in de wc. Om precies te zijn: in de compostwc. De plas gaat de ene kant op, de poep gaat naar de andere kant. Onze ‘grote boodschappen’ worden opgevangen, ontlucht en blijven daar wachten tot de zak vol is en deze naar de gft-bak of de composthoop gebracht kan worden. En ja: de zakjes zijn óók afbreekbaar. Om deze compost te kunnen gebruiken moet je wel 2 jaar geduld hebben. Ik hoop dan maar dat mijn idee tegen die tijd ‘van eigen stront over mijn slablaadjes heen gieten’ iets is aangepast. Het lijkt me nu nog niets. Ik gok nog even op die gft-bak.

Bij ons wordt het dus voor vrouwen én mannen verplicht zittend plassen.

De plas en de rest van het grijze water wordt gezuiverd in een helofytenfilter. Voor heel veel mensen redelijk onbekend maar deze filters worden ook in woonwijken toegepast. In het kort: je graaft een kuil, vult deze met verschillende soorten zand, grind en schelpen. Beplant deze met daarvoor speciaal uitgezochte planten en je zuivering kan beginnen. Dit water blijkt later zuiverder dan het water dat door menig gefabriceerd filter heengaat. Prima geschikt om de planten in de tuin water mee te geven en in ieder geval niet schadelijk voor het millieu. Wij zorgen dat het water uiteindelijk in het grondwater terecht komt.

Geschikt voor consumptie is het water na deze zuivering niet; wij hebben, in ieder geval de eerste tijd, nog ‘gewoon’ kraanwater. Misschien dat die grote watertank om het regenwachter op te vangen later nog komt. Alhoewel… een sedum dak lijkt me ook geweldig!

En of dat samengaat met het opvangen van regenwater, dat is me nog niet helemaal bekend…

Misschien vind je deze blogs ook leuk om te lezen…

De tijd gaat snel

De tijd gaat snel

Er is de afgelopen maanden veel gebeurd; we hebben gebouwd aan een huis en aan Marina's gezondheid én we zijn...

Lees meer
Week 1: In de versnelling

Week 1: In de versnelling

Dat boxers nieuwsgierig zijn weten we uit ervaring. Oele is geen uitzondering. Ze houdt vanaf de berg aarde alles nauwlettend in de gaten!
Twee jaar hebben we toegeleefd naar dit moment: de start van de bouw. En als het dan zo is gaat het meteen in de versnelling.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *