Het Tiny House project in Den Helder wordt een gedeeltelijk off-grid project. Wat houdt dat in? Er komt geen aansluiting voor gas en elektriciteit. Elektriciteit moet dus zelf opgewekt worden. Wel komt er een aansluiting voor water en een aansluiting voor televisie en internet. Een aansluiting voor televisie en internet had voor mij trouwens niet gehoeven.  Ik kijk geen tv en ben al een tijd overgestapt naar internet op 4G.

Zonnepanelen

Zonnepanelen en andere duurzame technieken zie je steeds vaker toegepast worden in de huizenmarkt. Het gaat hier vaak om een gedeeltelijke vervanging, waarbij het huishouden nog steeds is aangesloten op het net. Mocht er niet genoeg zon zijn is dat geen probleem. Bij een overschot aan zonne-energie kan je er voor kiezen om dit terug te leveren aan het net (salderen).

Hoe moet het dan als je volledig afhankelijk bent van duurzame technieken en geen backup van het stroomnetwerk hebt? In de zomer zal het niet zo een probleem zijn om rond te komen van je zonnepanelen. Het gaat om de wintermaanden die voor problemen kunnen zorgen. Hoe meer zonnepanelen hoe meer stroom je kan opwekken. Voor een goede berekening moet je dus uitgaan van de wintermaanden. Maar je wilt ook niet in de zomer met een gigantisch overschot aan stroom zitten, dat is zonde. Hier moet een middenweg in gevonden worden, waarbij ik in de winter bewuster omga met de stroom.  Ook moet ik er rekening mee houden dat ik af en toe in de winter zonder stroom kan komen te zitten. In dat geval wil ik een houtkachel om het toch warm te kunnen houden in het huisje. Hoeveel zonnepanelen ik nodig hebben om rond te kunnen komen weet ik nog niet precies.

Geen gas

Het liefst kies ik voor een oplossing zonder gas. Dat betekend alles op elektra. Dus ook koken en verwarmen op elektra. Of dat haalbaar is weet ik nog niet, dat betekend namelijk dat ik nog meer afhankelijk ben van de stroom die ik opwek. Verwarmen zonder gas kan bijvoorbeeld met een warmtepomp, die warme(re) lucht onttrekt uit de buitenlucht, grond of uit het water en in je huisje pompt. Een andere optie is om het huisje te verwarmen met een pellet kachel. Een pellet kachel werkt op kleine geperste houtkorrels (pellets). Een pellet kachel is laag in energieverbruik, laag in stookkosten en CO2 neutraal. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een pellet kachel. Helaas is het zo dat ook een pelletkachel stroom nodig heeft, voor de ventilatoren, zodat ook dit geen 100% oplossing is bij stroomtekort in de winter. Dan zou er nog een backup voorziening moeten komen in de vorm van een kleine houtkachels of iets dergelijks. Er zijn opties genoeg, voorlopig heb ik genoeg uitzoekwerk. Wordt vervolgd.