Onderweg naar ons Tiny House

Marina & Gideon

Getikt door Marina van der Wal

geplaatst op 2 november 2020

Terug naar de basis; dat is het uitgangspunt van ons avontuur naar een Tiny House. 
Terug naar de basis is voor ons leren dat genoeg ook echt genoeg is. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.
De kers op de taart is ons logeerhuisje: gesprekken met cliënten kunnen dan verspreid over een aantal dagen plaatsvinden. Genieten van de prachtige omgeving van Den Helder én goede gesprekken! Win-win.

De ‘R’ zit weer in de maand! Dat betekent wintertijd in letterlijke en figuurlijke zin; vroeg donker, kaarsjes aan, warme chocolademelk (graag mét), zoete aardappelpatat met stoofpot en…

6 maanden

Terwijl de regen tegen de ramen klettert zitten wij heel tevreden om ons heen te kijken; het is goed zo! Ja, de winter in een Tiny House is gewoon precies het zelfde als in een ‘Big House’; vooral heel erg gezellig! En dat terwijl de meeste ‘gezellige’ spullen nog steeds ingepakt zitten. Ooit, voor ons gevoel al járen geleden, dachten we maximaal 6 maanden in de antikraak te wonen. Wat zeg ik: 6 maanden? We zijn er ooit zelfs van overtuigd geweest dat het in 4 maanden wel bekeken zou zijn. De praktijk leert anders: inmiddels wonen we anderhalf jaar op één van de mooiste plekken van Den Helder met geweldig uitzicht!

De verwarming is sinds februari van dit jaar nog niet aan geweest. Dat komt aan de ene kant door de grote ramen die we op het zuiden hebben en iedere zonnestraal direct vertalen naar warmte. De achterdeur heeft tot nu toe iedere dag minimaal een kwartier, maar vaker veel langer, opengestaan. We hebben ontdekt dat we ook niet zo heel snel naar de thermostaat lopen om de kachel hoger te zetten; bij ons is het pakken van een trui of vest de eerste reactie. Dat hebben we alvast mooi geleerd, in de afgelopen anderhalf jaar ‘Tinywonen oefenen’!

Pure luxe

Er is nog iets wat bij ons bij de winter hoort: de was gaat naar Moniec! We weten dat de was bij Moniek in groene handen is: haar machines werken 100% op zonne-energie! Inmiddels zijn de ritjes naar Julianadorp weer gestart met beddengoed, theedoeken en handdoeken. De grote lappen krijgen we van de herfst tot het begin van het voorjaar wel schoon maar niet droog, buiten aan de lijn. De was binnen drogen is geen optie: dan wordt het echt te vochtig. Dat geldt voor de antikraak waar we nu wonen en geldt ook voor het huis dat we (spoiler alert!!!) in maart 2021 gaan bouwen. Het is weer even wennen: geen harde, aan de waslijn gedroogde handdoeken waar je de zeelucht in ruikt. Nu hebben we weer naar wasmiddel geurende záchte handdoeken. En het beddengoed wordt luxe gestreken! Tijdens de zomermaanden was het meestal ’s ochtends vroeg de was ophangen en ’s avonds weer op bed.

Het is pure luxe, je was weg kunnen brengen. Je geeft de wastas af en haalt deze – gevouwen en gestreken – na een paar dagen weer af. Ons hoor je niet klagen over ‘afzien’ in een Tiny House!

Misschien vind je deze blogs ook leuk om te lezen…

Wat je van zeewolf met een krokant korstje kunt leren

Wat je van zeewolf met een krokant korstje kunt leren

We zijn aan het warmlopen voor de grote finale: leven zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Je kunt het vergelijken met het ‘terugleveren’ van elektriciteit als je zonnepanelen hebt; wij leveren alleen niet terug maar slaan het op in batterijen voor de momenten dat de zon eventjes niet schijnt. 

Lees meer
En we hebben m weer te pakken!

En we hebben m weer te pakken!

Nee. Als ik heel eerlijk ben, zijn we deze keer minder juichend dan de eerste keer. En dat roept dan weer een volgende vraag op: hoe komt dat dan? Zijn we nu zo zeker van onze zaak of zijn we een beetje Tiny-House-bouw-moe?

Soulsearching…

Lees meer
Bye bye televisie

Bye bye televisie

Toen we de beslissing namen om de televisie niet mee te nemen naar onze ‘tussenwoning’ was ik er eigenlijk van overtuigd dat ik ook veel minder tv zou gaan kijken. De praktijk leert me inmiddels dat, als het aanbod er is, ik de gelegenheid ook gebruik…

Lees meer

7 Reacties

 1. Marjolein Jonker

  Wat heerlijk is dat he, je was schoon en gevouwen mee krijgen 🙂 Beddengoed gestreken ook nog! Die luxe heb ik dan weer niet hier in Alkmaar. Ja daar kan ik voor kiezen, maar kost extra 😉 Geniet ervan!

  Antwoord
  • Marina

   Daarom hebben we gekozen om alleen de slopen te laten strijken 😉

   Antwoord
 2. Tineke

  Wat leuk om weer over jullie weg naar het Tiny House te lezen! Vaak gaat het om de dingen die lastig en moeilijk zijn. Grappig dat jij over de was zo blij kunt schrijven!

  Antwoord
 3. Micha

  Begrijp ik het nu goed dat jullie twee keer vergunning hebben aan moeten vragen? En die hebben jullie ook twee keer binnen?

  Antwoord
  • Marina

   Ja, dat klopt, Micha! We hebben daar in een eerder blog (we zijn verhuisd!) over geschreven.

   Antwoord
 4. Jesse

  Hoi.

  Ik dacht net wat heb ik lang niets meer van jullie gelezen, zie ik jullie bericht staan in de reclame mail map.

  Ben zo benieuwd hoe het uiteindelijk gaat zijn.

  Groeten Jesse

  Antwoord
  • Marina

   Ja, wij zijn ook reuze benieuwd! Tegen de tijd dat het klaar is komen jullie maar gezellig met eigen ogen zien hoe het geworden is. In de omgeving is genoeg te doen voor de kinderen! Kun je het leuk combineren met de mooie omgeving hier! Je voorkomt de reclamemap door het adres even in je contacten op te nemen 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ons nieuws direct in je mailbox!

Ontvang ons blog vers van de pers in je mailbox!

 

We sturen je direct een mailtje als er een nieuw blog is verschenen om je op de hoogte te houden van alle grote en kleine ontwikkelen rondom de bouw van ons Tiny House en de droom waarvoor we dit avontuur zijn aangegaan.

En natuurlijk nodigen we je tijdens de bouw én als we klaar zijn uit om te komen kijken.

We houden je op de hoogte!