Mijn blog is dood, geen updates en iedereen vraagt zich af hoe het met mijn Tiny House project verloopt. Geen paniek, het project gaat door! De processen zijn alleen wat vertraagd. Aan de ene kant jammer, want ik had graag in het voorjaar willen beginnen met bouwen. Soms zit het tegen, maar bepaalde dingen heb je niet in de hand. Aan de andere kant geeft mij dit ruimte om nog meer te sparen en goed over bepaalde dingen na te denken. Hier onder een overzicht van wat er zich afspeelt.

Mijn huis uitgezet

Tot voor kort woonde ik anti-kraak in een groot appartement in de binnenstad van Den Helder. Ik heb hier 3 jaar kunnen wonen, maar op 12 januari 2018 kreeg ik het telefoontje waar ik altijd al bang voor was. Niet dat het ooit in mij opkwam dat ik het telefoontje zou krijgen. Het huis stond niet actief in de verkoop en om mij heen was het één grote bouwput. Ik had toch verwacht op zijn minst nog een half jaar te kunnen blijven. Toch kreeg ik het telefoontje dat ik binnen één maand het huis uit moest. Villex (de anti-kraak organisatie) is verplicht mij een alternatief aan te bieden. Het dichtstbijzijnde wat ze konden aanbieden was een appartement in Beverwijk. Voor mij is dit niet praktisch, aangezien ik in Den Helder ga bouwen. Ik heb het dan ook afgewezen. Ook had ik totaal geen zin om voor een tussenperiode nog eens te gaan verhuizen naar een ander appartement. Dan maar terug naar mijn ouders. Gelukkig vonden mijn ouders het niet erg en we weten beiden dat het om een korte periode gaat.

Pas tijdens het verhuizen kom je er eigenlijk achter hoeveel spullen je hebt. Gelukkig had ik al mijn meubels via een kringloopwinkel gekocht (of gekregen) en kon ik dat zo weer allemaal laten ophalen. Alle overige spullen zijn of naar rataplan gebracht of staan nu in de opslag. Eén ding scheelt, het ontspullen is nu voor een groot deel al gebeurd. Om het maar op zijn Cruijffiaans te zeggen: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”.  Nog een bijkomend voordeel nu ik voor tijdelijk terug bij mijn ouders ben, ik kan nu extra sparen.

Proces wijzingsaanvraag vertraagd

De Woningstichting (oprichter van het Tiny House project) is druk in overleg met de gemeente om alles rond te krijgen. Denk hierbij aan allerlei vergunningaanvragen, waaronder de procedure voor het aanvragen van de wijziging van het bestemmingsplan. Een mond vol. De grond heeft nog geen woonbestemming. Dat moet er wel komen om er op te mogen bouwen en te wonen.  Met andere woorden het bestemmingsplan moet gewijzigd worden. Dit stond eerder gepland voor februari 2018, maar het heeft toch wat meer tijd nodig. Dit proces kan, indien er geen zeer lastige zienswijzen worden ingediend, tot eind mei doorlopen.

Architect

Eén ding waar ik enorm tegenop zag waren de vergunningaanvragen. Het bouwbesluit bijvoorbeeld is een enorm dik boekwerk van wet en regelgevingen waaraan je huis moet voldoen. Voor een leek is het bijna onmogelijk om hier doorheen te komen. Ten tijden van deze vergunningaanvragen moeten er allerlei technische tekeningen en bouwplannen ingeleverd worden. Dit heb ik nu aan een architect overgelaten en daar voel ik mij opgelucht over.

Het eerstvolgende waar de architect en ik op wachten is het beeldkwaliteitsplan. Dit plan stelt eisen aan bijvoorbeeld hoe het huisje er uit moet komen zien t.o.v. de omgeving. Zo’n plan wordt opgesteld om de kwaliteit van de Tiny Houses te kunnen waarborgen. Het geheel moet passen binnen het landschap. Vanaf het moment dat het beeldkwaliteitsplan is opgesteld, kan de architect beginnen met het vervaardigen van een 3D model en starten met het principeverzoek.

Start bouwen

Aangezien ik gekozen heb voor een vaste Tiny House, ben ik afhankelijk van de wijziging van het bestemmingsplan. Pas zodra de grond een woonbestemming heeft wil ik starten met bouwen. Dit zou anders zijn geweest als ik voor een Tiny House op wielen had gekozen, in dit geval zou je al kunnen beginnen met het bouwen in een loods. Als alles goed verloopt dan zal de wijziging van het bestemmingsplan eind mei rond zijn. Tel daar nog op zijn minst twee maanden bij op voor vergunningaanvragen vanuit mijn kant.  Dat zou betekenen dat ik op zijn vroegst in augustus kan beginnen met bouwen. Zoals ik al zei, ik had graag in het voorjaar willen beginnen, maar soms heb je het niet zelf in de hand. Het is ook geen enorme ramp, ik heb alle tijd van de wereld.