Onderweg naar ons Tiny House

Marina & Gideon

Getikt door Marina van der Wal

geplaatst op 23 november 2020

Terug naar de basis; dat is het uitgangspunt van ons avontuur naar een Tiny House. 
Terug naar de basis is voor ons leren dat genoeg ook echt genoeg is. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.
De kers op de taart is ons logeerhuisje: gesprekken met cliënten kunnen dan verspreid over een aantal dagen plaatsvinden. Genieten van de prachtige omgeving van Den Helder én goede gesprekken! Win-win.

Een ontdekking én een recept!

We zijn aan het warmlopen voor de grote finale: leven zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Je kunt het vergelijken met het ‘terugleveren’ van elektriciteit als je zonnepanelen hebt; wij leveren alleen niet terug maar slaan het op in batterijen voor de momenten dat de zon eventjes niet schijnt. 

‘Maar… kan de elektriciteit bij jullie dan op een gegeven moment ook ‘op’ zijn?’ Het is een vraag die we regelmatig krijgen. En het antwoord is: ‘ja, de elektriciteit bij ons kan op een gegeven moment gewoon ‘op’ zijn’. En dan valt alles stil, als je hier vooraf geen rekening mee houdt. En natuurlijk gaan we er wél rekening mee houden: voor dergelijke barre tijden komt er een aggregaat. Als we naar de ervaringen van mensen kijken die al langer op deze manier leven, dan is het realistisch dat er per jaar 2 maanden zijn waar we af en toe een beroep op deze techniek moeten doen. 

Oefenen: wel de lusten, niet de lasten

Het leuke van oefenen is dat je wel de lusten hebt van al je inzet en niet geconfronteerd wordt met de momenten dat het allemaal niet zo goed lukt. En nog leuker is dat je binnen een paar weken gewend bent aan de nieuwe manier van leven en het je geen enkele moeite kost om je energieverbruik in te perken. De basis is: is dit echt nodig? Héb ik dit apparaat werkelijk nodig? 

Tijdens het koken heb ik pas geleden ontdekt dat gemak, want daar voorziet elektriciteit natuurlijk in, niet altijd écht gemak is. Kom mee naar de keuken en ik leg het je uit!

We eten zeewolf met een krokant korstje. En ja, dat is net zo lekker als je nu denkt. Dat is dus alvast een aanrader. Voor het krokante korstje vraagt het recept om 50 gram grof gemalen hazelnoten. Een eitje: daar heb je een keukenmachine voor… Niet dus!

Hij is er nog wel

Nou ja, we hébben die keukenmachine wel maar we proberen ‘m zo min mogelijk in te zetten vanwege… het gebruik van elektriciteit. Kan het ook anders? Als het antwoord op die vraag ‘ja!’ is, dan doen we het ook anders. Zo ook bij de voorbereidingen voor dit recept. Grof gehakte hazelnoten die ik anderhalf jaar geleden onmiddellijk in de klaarstaande keukenmachine zou laten rondrazen worden nu in een keukendoek, een schone!, met een hamer grof gehakt. Voor dit blog heb ik de tijd voor het hakken ook even bijgehouden. Want: hoe erg ga ik terug in de tijd, ben ik nog maar een fractie verwijderd van het stenen tijdperk als ik het gemak van onze keukenmachine niet inzet? 

Tijd

Het ‘malen’ van de hazelnoten heeft me 3 minuten gekost. En een boel lol opgeleverd; het is grappig om met een hamer op een keukendoek te slaan. Het is ook een stuk rustiger trouwens want het malen in een machine maakt fikse herrie. Als ik de keukendoek buiten uit sla zijn de vogeltjes blij met me en ontdek ik dat deze nog schoon genoeg is om te gebruiken voor het afdrogen van de afwas, later op de avond.

Het schoonmaken van de machine, het afwassen van de messen van de keukenmachine, de kom en de deksel zouden zeker méér dan 3 minuten in beslag hebben genomen.

Het gevoel van gemak zit dus vooral in mijn hoofd. En dat is een mooie bijvangst: in de gaten krijgen dat ‘gemak’ niet altijd écht gemak is. En dat ‘minder’ zo maar ‘meer’ kan zijn!

 

Zeewolf met een krokant korstje

Recept voor 2 personen

Uit: Echt Eten van Pascale Naessens

2 zeewolffilets (tarbot of kabeljauw kan ook)

1 spitskool

zwarte peper

flink stuk roomboter

glaasje water

witte balsamicoazijn

sojasaus

 

Voor het korstje:

50 gram grof platgeslagen hazelnoten

2 eetlepels olijfolie

peper

zout

2 eetlepels mosterd

10 gram fijn gesneden krulpeterselie 

1 fijngesneden knoflookteentje

 

Verwarm de oven op 180 graden.

Van de spitskool snijd je twee ‘plakken’ van 2 cm. Zorg er voor dat je de steel mee snijdt; deze houdt de bladeren bij elkaar. Wat er overblijft is voor de kippen.

Wees niet zuinig met de boter, die je, samen met het water, laat smelten in een grote pan. Je bakt de spitskool hier in aan met de aangesneden kant naar beneden. Kruid met peper, zet de warmtebron laag en doe de deksel op de pan. Laat de spitskool lekker stoven.

Meng de hazelnoten, mosterd, olie, peterselie en de knoflook door elkaar en kruid met peper en zout.

Leg de visfilets in een ovenschaal en lepel het notenmengsel op de vis. Het is niet erg als er een beetje notenmengsel naast de vis belandt. 

Zet de vis 15 – 20 minuten in de oven.

Ondertussen gaart de spitskool en je checkt of deze daadwerkelijk gaar is door in de stam te prikken. Als dit zover is giet je een scheut van de balsamicoazijn en sojasaus in de pan en laat je alles nog even een minuutje doorkoken. 

En dan nu het leukste onderdeel:

Leg op ieder bord een plak spitskool en leg hier bovenop de vis. 

Stuur even een foto van jouw culinaire schilderijtje! 

Misschien vind je deze blogs ook leuk om te lezen…

De tijd gaat snel

De tijd gaat snel

Er is de afgelopen maanden veel gebeurd; we hebben gebouwd aan een huis en aan Marina's gezondheid én we zijn...

Lees meer
Week 1: In de versnelling

Week 1: In de versnelling

Dat boxers nieuwsgierig zijn weten we uit ervaring. Oele is geen uitzondering. Ze houdt vanaf de berg aarde alles nauwlettend in de gaten!
Twee jaar hebben we toegeleefd naar dit moment: de start van de bouw. En als het dan zo is gaat het meteen in de versnelling.

Lees meer

10 Reacties

 1. Jan

  Dag Marina,
  Ik eet elke ochtend een kom yoghurt met allerlei soorten fijn gehakte noten.
  Dat doe ik gewoon op een keukenplank met een stevig mes , gaat uitstekend en je hoort niets.
  Zoals koks dat doen met de punt van het mes op de plank.
  Als de corona voorbij is en we weer naar ons dochter in Alkmaar kunnen komen we vast eens kijken
  Met lieve groeten, Zwanie en Jan

  Antwoord
  • Marina

   Van harte welkom! Via dit blog houden we iedereen op de hoogte van de opendagen die vast gaan komen; dan kun je (bijna) alle huisjes bezichtigen!

   Antwoord
 2. Jessica

  Alleen al dat slaan lijkt me heerlijk. Of de vis dan smaakt is bonus…

  Antwoord
  • Marina

   Ik moet even glimlachen 😉

   Antwoord
 3. Christiaan Kwint

  Lekker, dat ga ik ook maken in huize Kwint. Voor mij is het grootste probleem van elektra in de keuken dat ik weiger om elektrisch te koken. In veel zaken ben ik modern, maar als het om bakken en braden gaat dan ben ik heel erg aan de vlammen en het gas gehecht. Misschien is dat toch de Rammstein in mij.

  Antwoord
  • Marina

   Het is echt een aanrader! Alle recepten eigenlijk, uit dit kookboek.

   Antwoord
 4. Geke

  Dit recept klinkt lekker.

  Antwoord
  • Marina

   Zeker!

   Antwoord
 5. Indira

  We gaan het recept natuurlijk uitproberen. maar wel met gehakte noten uit de keukenmachine. sorry 😉

  Antwoord
  • Marina

   Het is je van harte gegund, Indira!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.