De Stelling van Den Helder was en is van groot belang voor de stad, voor mijn stad. Het verdedigingswerk – zes forten, schootsvelden, verschillende bouwwerken en een liniedijk om het geheel aan elkaar te rijgen – werd door Napoleon aangelegd om de strategisch gelegen stad vanaf het land te beschermen.
Vijf kilometer aan spannende, tot de verbeeldingsprekende en goed bewaarde geschiedenis en ik had tot voor kort geen enkel idee. Echt, geen flauw benul.
Ja, natuurlijk wist ik van de forten en de bunkers. Als kind plukte ik samen met mijn vader bramen rond de betonnen bouwwerken en herinner ik me dat delen van de Stelling – die we zo helemaal niet noemden, trouwens – werden gebruikt als opslag of muzikale oefenruimte. Lekker ver weg van de bewoonde wereld was het, niemand die last had van de herrie van bandjes die ophielden te bestaan voordat ze het podium bereikten. Fort Kijkduin was geen fort, niet echt. Als je mazzel had vierde je hier eens in de zoveel tijd een kinderfeestje en later wees je een verdwaalde Duitser regelmatig de weg naar dit indrukwekkende bouwwerk. Maar de Stelling waarderen om haar betekenis? Nee, daarvoor was het te veel onderdeel van m’n dagelijkse bestaan.
Ook vandaag de dag is de Stelling gek genoeg nog een van de best bewaarde geheimen van Den Helder. Gek eigenlijk, want je kunt je helemaal bij de kladden laten grijpen door dit bijzondere verdedigingswerk. Precies wat we gaan doen, in aflevering drie van ‘Den Helder, helemaal het einde’.
Je kunt via Spotify de afleveringen meteen beluisteren. Meer over Florine en Thijs, de makers >>