Selecteer een pagina

Geschreven door: Marina

31 december 2020

Dit jaar gaat het jaar van de Falgatuinen worden! Of, misschien beter gezegd: 2021 gaat het jaar van de bewóners van de Falgatuinen worden. Want, wat staan er veel huizen op de planning om gebouwd te gaan worden! Was het eerst dat er vooral achter de schermen werd voorbereid met het maken van plannen, het aanvragen van vergunningen en het regelen van materialen, de komende maanden gaan we écht aan de slag!

Wie komen er in de Falgatuinen te wonen?

In de woonkrant van de Woningstichting Den Helder hebben een aantal toekomstige bewoners zich al voorgesteld. Ze vertellen over de reden waarom er gekozen wordt voor een leven in een Tiny House, wat de toekomstdromen zijn voor een leven als ‘Nieuwerdieper’ én er wordt een tipje van de sluier opgelicht over de te bouwen huizen. Dit voorstelrondje willen we de trouwe volgers van de Faltatuinen natuurlijk niet onthouden; de komende weken stellen een aantal bewoners zich aan je voor: Josee en Hans, Karin en Bart, Corrie, Ria en Sjaak en ‘last but not least’ Mylene en Roy. De laatste ken je misschien al wel van hun blog, MR Tiny.

Deze week stellen we aan je voor: Josee en Hans

Wij, Hans en Josee Gillissen, zijn altijd al bezig geweest om te proberen zoveel mogelijk uit het leven te halen. Niet over de top, maar zo realistisch mogelijk en passend in het systeem van de maatschappij. En dat systeem van de maatschappij biedt best veel mogelijkheden als je het avontuur aangaat. Je moet hiervoor wel een beetje gezond naïef zijn, want anders durf je niets te ondernemen.

Hans is freelancer en coacht ondernemingsraden. Josee is oud-verpleegkundige en maakt tegenwoordig creatieve breisels die ze verkoopt in een hippe winkel in Harlingen. Toch is het hebben van meer vrije tijd hetgeen wat lonkt.

Waarom willen jullie wonen in een tiny house?

Wij zijn midden 50 en willen niet wachten tot de pensioengerechtigde leeftijd om te stoppen met werk. Maar eerder stoppen met werk kan niet als je wilt blijven leven zoals je leeft met bijbehorende kosten. Het wonen in een tiny house, of tiny bungalow zoals zij het zelf noemen, biedt de mogelijkheid om de kosten flink terug te schroeven. Een kleine hypotheek, nagenoeg geen vaste kosten en een minimum aan andere woonlasten

zorgen ervoor dat je minder inkomsten nodig hebt. En dus meer vrije tijd krijgt. Dat alles dan ook nog eens goed is voor het milieu is mooi meegenomen.

Wat is bijzonder aan jullie tiny house?

Wij hebben altijd al een bungalow willen hebben uit de jaren 60. Laag, zonder verdiepingen en met een bepaalde uitstraling. Dat is de leidraad geweest bij het ontwerpen van onze tiny bungalow. Met de architecten Min2 uit Bergen zijn we gaan zitten, praten, schetsen. Uiteindelijk is er iets ontstaan wat paste bij onze wensen. Natuurlijk is het een kunst om in de beperkte ruimte die je hebt zoveel mogelijk leefruimte te creëren. Maar omdat wij niet de hoogte in wilden, dat past immers niet bij de uitstraling van een bungalow, hebben we het omgedraaid. In plaats van naar boven, gaan we naar beneden. Onze tiny bungalow komt op een terp van 60 cm hoog. Het is geen echte terp omdat je in de bungalow stapsgewijs naar beneden stapt. Dat creëert de hoogte die we nodig hebben om de beperkte ruimte zo effectief mogelijk te gebruiken.

Den Helder is verrassend leuk

Den Helder is verrassend leuk en verbazend interessant. Alle vooroordelen die er zijn over Den Helder zijn ongegrond. Wij weten nu al dat we hier “voorlopig” niet meer weggaan. Er hangt een bepaalde rust over de stad die niet te omschrijven valt. Een bepaalde relaxtheid die je omarmt en meeneemt. Maar ook daadkracht is iets wat opvalt. 

Woningstichting Den Helder bijvoorbeeld heeft meerdere keren laten zien dat er snel geschakeld kan worden met heel wat flexibiliteit en het geven van vertrouwen. Het is erg goed toeven hier en wij voelen ons dan ook al helemaal thuis in deze mooi stad en omgeving. De mensen die wij tegen zijn gekomen geven ons ook dat “welkom” gevoel. Den Helder heeft veel te bieden.

Wanneer denken jullie te gaan wonen in de tiny house?

De financiering van een tiny house is een uitdaging. Je merkt dat hierin heel veel nog in een pioniersfase zit. De oorspronkelijke financier Nationale Nederlanden zei aanvankelijk, nadat we info ter beoordeling hadden toegestuurd, dat ze onze woning wilden gaan financieren. Na 3,5 maand meldde de financier dat het toch niet

paste in het beleid van de organisatie. Dat was een enorme tegenvaller, vooral ook omdat we druk bezig waren met de aannemer om de bouw te plannen. Alles is toen stil komen te liggen en wij konden dus weer helemaal opnieuw beginnen. De Rabobank Kop van Noord Holland heeft vervolgens laten zien dat “ja” ook “ja” kan betekenen en in korte tijd hebben we stappen kunnen zetten om de financiering rond te krijgen.

De oorspronkelijke planning is echter wel in het honderd gelopen. Er is besloten om nu alles in maart 2021 op te bouwen. De fundering ligt er inmiddels. Alleen gaan we dus in het voorjaar daarmee verder. Maar dan gaat het ook snel. In april zullen we onze tiny bungalow betrekken en gaan ervaren of hetgeen we bedacht hadden ook in de praktijk klopt.

Deze blogs wil je misschien ook nog lezen…

De tijd gaat snel

De tijd gaat snel

Er is de afgelopen maanden veel gebeurd; we hebben gebouwd aan een huis en aan Marina's gezondheid én we zijn...

Lees meer
Week 1: In de versnelling

Week 1: In de versnelling

Dat boxers nieuwsgierig zijn weten we uit ervaring. Oele is geen uitzondering. Ze houdt vanaf de berg aarde alles nauwlettend in de gaten!
Twee jaar hebben we toegeleefd naar dit moment: de start van de bouw. En als het dan zo is gaat het meteen in de versnelling.

Lees meer

6 Reacties

  1. Bart & Karin Duijvelshoff-Knip

    Dag Marina,

    Bedankt voor al het werk dat je het afgelopen jaar in dit project hebt gestoken.het was een jaar gevuld met een mooie site, leuke blogs en inspirerende seminars.
    We kijken uit naar 2021, nog een paar uurtjes!

    Antwoord
    • Marina

      Wat super lief van jullie om dit te laten weten. Het is met veel plezier en liefde gedaan.

      Antwoord
  2. Johan

    Mijn vrouw en ik hebben de ontwikkelingen in de Falgatuinen gevolgd vanaf de lezing van Marina in School 7. We vinden het erg leuk om te zien dat dit mogelijk is in Den Helder. Leuk dat we iedere week een bericht ontvangen over jullie avonturen.

    Antwoord
    • Marina

      Wat leuk Johan, om dit te lezen!

      Antwoord
  3. Ieteke

    Wat leuk om meer te lezen over de reden waarom mensen besluiten om Tiny te gaan wonen. Ik blijf jullie volgen!

    Antwoord
    • Marina

      Het is zeker leuk om te zien hoe verschillend de beweegredenen zijn om in de Falgatuinen te willen komen wonen. Het maakt ons ‘wijkje’ daarmee divers.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *